Cikloni

Cikloni se koriste  za izdvajanje prašine iz gasova. odnosno za izdvajanje  čestica koje se u gasu nalaze u čvrstom agregatnom stanju, kao što je: cementna prašina, piljevina, leteći pepeo i druge slične čestice. Jednostavne su konstrukcije i  veoma su efikasni. Brzina ulaza u ciklon iznosi 15 do 25 m/s, dok je brzina prečišćenog vazduha na izlazu iz ciklona je najčešće 10-30 m/s.

Gas ulazi u cilindrično konusnu komoru tangencijalno, a izlazi kroz centralni otvor, tako da ciklon, ustvari, predstavlja komoru u kojoj se odvija taloženje usled delovanja centrifugalnih sila. Centrifugalna sila, koja je nastala kretanjem gasova u ciklonu, odvlači čestice iz vazduha ka zidovima ciklona. Pod dejstvom mase, čestice padaju u levkasti deo i tu se talože. Najčistiji vazduh iz središta ciklona kroz uzlaznu cev odlazi van. Kombinacijom više ciklona dobijaju se multicikloni.

Cikloni se proizvode u raznim veličinama.  Efikasnost izdvajanja ciklona u direktnoj je zavisnosti od prečnika ciklona. Ciklon sa manjim prečnikom ima veći stepen izdvajanja od ciklona sa većim prečnikom. Pri prečišćavanju vazduha koji sadrži čestice, cikloni se postavljaju ispred ventilatora, odnosno rade pri podpritisku.

Tabela cikloni


Објављено

у

од

Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *